Bioterapija Robert Borenović

Išias

Išias

Izraz išias opisuje skupek simptomov v nogi, kot so mravljinčenje, šibkost, izguba občutka v nogi. Bolečina izvira iz spodnjega dela hrbta in se širi preko zadnjice navzdol po nogi.

Najpogosteje se z njim spopadamo od 40. do 50. leta starosti. Nekatere raziskave ocenjujejo, da ima išias do 43 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju

Išias se lahko pojavi v različnih oblikah, kot so:

  •  nenehna bolečina na eni strani zadnjice ali v nogi (le redko v obeh nogah),
  • bolečina se lahko poslabša, ko se usedemo, v nogi večkrat občutimo pekoč občutek, mravljinčenje ali žgočo bolečino (bolečina, ki je nasprotna topi bolečini),
  • pojavi se šibkost, izguba občutka ali težave pri
    premikanju noge, stopala ali prstov na nogi,
  • zaradi ostre bolečine je včasih težko stati ali hoditi,
  • bolečina, ki seva navzdol po nogi in pogosto tudi v
    stopalo in v prste (redko se pojavi samo v stopalih).

Bolečina zaradi išiasa je lahko včasih blaga in manj moteča, spet drugič močnejša, vztrajna in nadvse moteča. Simptomi so običajno odvisni od tega, kje je živec priščipljen. Najpogostejši vzroki za išias so hernija lumberdnega diska, degenerativna bolezen diskov, spondilolisteza ali spinalna stenoza. Išiasni živec je najdaljši živec v našem telesu in ga sestavljajo posamezne živčne korenine. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki teče navzdol po nogi. Simptomi išiasa se pojavijo, ko je živec razdražen ali stisnjen nekje blizu svojega izvora.

Kako si pomagati pri Išias -u ?

V Večini primerov se ljudje obrnejo na svojega zdravnika, ki predpiše protibolečinske tablete. Zraven pa dodajo še fizioterapijo. Zdravniki predvidevajo da bo bolečina izvenela po nekaj tednih ali pa mesecih. Če nič od tega ni pomagalo vas naprej napotijo ortopedu, ki vas pošlje na magnetno resonanco da preveri če ni prišlo do zdrsa diska ( ali česa podobnega ). Rezultat vsega tega je da v večini primerov ni prišlo do nečesa hujšega, in da ni potreben operativni poseg. In vam kot sem že na začetku povedal, vam spet predpišejo tablete, fizioterapijo in pa vaje za raztegovanje. Z Bioterapijo pa se vsemu tega lahko izognete in ne izgubljate veliko časa ( v katerem imate neznosne bolečine, predvsem če vam protibolečinske tablete ne delujejo najbolje ). Iz izkušenj vam lahko povem da se po eni terapiji ( to so 4 zaporedni dnevi terapij ) stanje izboljša med 40 – 100 %.

Bioterapija na daljavo Robert Borenović Bioterapija