Bioterapija Robert Borenović

BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

Bioterapija in depresija
BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

DEPRESIJA

Depresija je, poleg tesnobnosti, najpogosteje zabeležena duševna motnja v ambulantah osnovnega varstva. Prizadene lahko vsakogar; mlajše, starejše, moške in ženske. Ocenjujemo, da bo vsaj enkrat v življenju za depresijo zbolela vsaka šesta oseba, ta trenutek pa je depresiven vsak dvajseti med nami. Čeprav je danes znanje o depresiji izredno napredovalo, se še vedno prevečkrat zgodi, da jo spregledamo. Neprepoznana ali nepravilno obravnavana depresija pomeni trpljenje za posameznika, ki ga le-ta lahko konča tudi s samomorom.

BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

KAJ JE DEPRESIJA?

Depresija je duševna motnja, ki prizadene človekovo razpoloženje, njegove misli, čustva, vedenje in telo. Posledično vpliva na njegovo delovanje v krogu družine in izven. Kadar zbolimo za depresijo, se v delu možganov, ki uravnava razpoloženje, poruši ravnovesje kemičnih prenašalcev, ki v možganih prenašajo sporočila med celicami.

BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

VZROKI ZA DAPRESIJO?

Vzroke ali dejavnike depresije lahko razdelimo v tri skupine. V prvi so dejavniki, zaradi katerih je posameznik bolj dovzeten za razvoj depresije in so prisotni že precej časa pred pojavom depresije. Depresija v družini, prirojena nagnjenost k depresiji, neprijetne izkušnje v zgodnjem otroštvu ter kronične telesne bolezni. V drugi skupini so dejavniki, ki depresijo sprožijo. Prisotni so lahko tik pred pojavom depresije in so nenadni in močni. Ali pa so na človeka delovali že dlje časa in se krepili ( izgube pomembnih oseb, neprijetni dogodki, zdravstvene težave in drugi). 

V tretji skupini so dejavniki, ki depresijo vzdržujejo. Brezposelnost, osamljenost, pretirana tesnobnost. Pri vsakem posamezniku gre za njemu lasten preplet dejavnikov. Pomembno jih je prepoznati, da se bo človek v procesu zdravljenja lahko usmeril v tiste, na katere lahko vpliva in mu omogočajo hitrejšo ozdravitev.

BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

KAKŠNI SO ZNAKI DEPRESIJE?

Znaki depresije so številni, ponavadi se pojavijo počasi in jih vsaj v začetku sploh ne opazimo ali pa jih zamenjujemo z drugimi obolenji. Za depresijo so značilni štirje sklopi znakov. Znaki depresije v mislih, v čustvih, v vedenju in v telesu. Misli depresivnega človeka so večinoma negativne. Naprimer: sem nevreden, nihče me ne mara, zame ni prihodnosti, misli na smrt, misli o samomoru. V čustvih prevladujejo bolezenska žalost, potrtost, otopelost, napetost, tesnoba, razočaranje, razdražljivost, občutki krivde. V vedenju je v ospredju umikanje v samoto, umikanje pred zunanjim svetom, jok brez vidnega razloga, opuščanje skrbi zase, nespečnost z zgodnjim prebujanjem…

Telesni znaki so: bolečine v mišicah, v križu, glavobol, utrujenost tudi po počitku, mravljinci po telesu, pomanjkanje energije, pomanjkanje teka, pretirana ješčnost in drugo. Našteti znaki se ponavadi prepletajo, prekrivajo, vplivajo drug na drugega in se med seboj ojačujejo. Nekateri izstopajo bolj kot drugi, redko so prisotni vsi našteti, pojavljajo se lahko tudi drugi. Zlasti pri moških, včasih pa tudi pri ženskah, lahko opazimo drugačen tip depresije, ki se kaže v povečani jezi, razdražljivosti, agresiji, prekomernem pitju alkohola, pretiranem delu, v intenzivnih športnih aktivnostih in podobno.

BIOTERAPIJA IN DEPRESIJA

Bioterapija sama vam lahko pri depresivnih stanjih ogromno pomaga. In sicer z bioterapijo lahko naredimo več kot pa z samimi antidepresivi. Po mojih izkušnjah se ljudje že po eni terapiji veliko bolje počutijo. V veliki večini so pripravljeni da nadaljujejo normalno življenje naprej. Vendar je pa potrebno vedeti da ko smo iz depresije ven, da je potrebo še vedno narediti ostale korake da do takšnih stanj več nebi prihajalo. Temu pravimo delo na sebi oz. mentalna higiena. Kajti do depresije vas je nekaj pripeljalo, ta vzrok je potrebno ozavestiti in pa ga začeti reševati. 

Obstaja veliko knjig o osebni rasti ki vam lahko odprejo obzorja da se z težavo spoprimete sami. Včasih tudi to ni dovolj oz. je sam to področje težko odkrivati kajti če že v štartu nismo zadosti pošteni sami do sebe si velikokrat ljudje lažemo ( oz. mislimo ) da smo se povzpeli stopničko višje dejansko pa smo vzrok depresije še dodatno potisnili globlje vase. Zato bi v tej točki vsakemu priporočil, da si poišče dobrega psihoterapevta ( ne tistega ki mu je cilj samo predpisovati antidepresive ) da skupaj prideta do vzroka težave. Ne tako malokrat, se pa tudi že med samimi terapijami zgodi da uporabnik bioterapije pride do vzroka svoje težave in vzrok skupaj eliminiramo.

                                                                Ne zatiskajte si oči, spreglejte in vaše težave se bodo začele reševati.

Če vas zanima pri katerih drugih težavah vam lahko bioterapija pomaga, kliknite na naslednjo povezavo:

https://bioterapija-robertborenovic.com/bioterapija/